Gazprom Neft’s anti-COVID-19 programme

Read more
  • Main page
  • Newsroom
  • News
  • Gazprom Neft opens its “Zifergauz” digital transformation centre in St Petersburg

Gazprom Neft opens its “Zifergauz” digital transformation centre in St Petersburg

More than 300 Gazprom Neft employees have now started working at the company’s “Zifergauz” digital transformation centre, located in the historic “House 12” building on New Holland island. The new centre brings together cross-functional teams working on projects in industrial digital transformation.

Activities at the Zifergauz are directed at finding solutions for changing traditional business processes and improving their efficiency through cutting-edge technologies. The main projects at the centre include digital field-exploration and development solutions, remote-controlled drilling technologies, industrial automation, logistics robotisation, and management of the Gazprom Neft Arctic fleet. Nine laboratories have been established at the centre, covering artificial intelligence (AI), robot and drone control, 3D-printing, testing of new services, and the development of industrial gadgets and sensors.

The Zifergauz is also the headquarters for the “Artificial Intelligence in Industry” science and education centre, established by Gazprom Neft together with the St Petersburg City Administration and St Petersburg State University, ITMO University, St Petersburg Electrotechnical University, and the State University of Aerospace Instrumentation. The centre is charged with developing cognitive information technologies and supporting professional education in this area.

The company has used the latest technologies in developing the interior space at the new centre, allowing the company to increase office-space energy efficiency by one third. For example — sensor-based water-usage systems are cutting consumption by as much as 50%, while bio-dynamic lighting means high productivity is maintained throughout the full working day. Recycled aluminium foam and more than 100 tonnes of environmentally friendly glass were used in building new walls and staircases at the Zifergauz.

A new public area, accessible to all visitors to New Holland, will open at the Zifergauz in 2021.

“The Zifergauz forms part of the major technology cluster Gazprom Neft is developing in St Petersburg. More than 10 of our innovation centres are already in operation throughout the city, each of which has a developing ‘ecosystem’ of partnering universities, technology companies and start-ups around it. The Zifergauz is no exception: digital solutions are going to be developed here — including in AI — that will be available for use both by ourselves, and the oil and gas industry, as a whole. I am confident that this work is going to make a major contribution to achieving what is a common goal for both our company, and the City Administration — securing St Petersburg’s status as Russian industry’s technological capital.”
Александр Дюков
Alexander Dyukov Chairman of the Management Board, Gazprom Neft/span>
Notes for editors

Who built the Zifergauz? Sixty-two construction and engineering companies were involved in this project, in addition to Gazprom Neft. A full 3D scan was made of the house, and a “digital twin” created, involving almost one terabyte of data. The architectural design was developed by VOX Architects.

How has House 12 changed? The Zifergauz is located at House 12, the fourth building to be restored as part of the “New Holland: Cultural Urbanisation” project. It was built in 1847–1849 based on the original plan designed by architects Savva Chevakinsky and Jean-Baptiste Vallin de la Mothe. Originally designed to store the timber delivered to the Island for the needs of the Admiralty shipyards, it was later used as a warehouse: by the end of the 20th century a textile factory was operating here. In 2010, New Holland Development LLC won a tender to restore and develop (adapt) the complex of buildings on New Holland Island. Work on House 12 took three years (from 2017 to 2020). The same technology was used for the restoration of the facades and brickwork as for other previously restored buildings on New Holland island — the Foundry, the Commandant’s House and the Bottle House. The restoration work on House 12 involved more than 20,000 square metres of brick facades, interior walls and vaults, using about 400,000 reclaimed bricks. More than 300 square metres of reclaimed granite and limestone elements were restored, as well as over 4,500 square metres of pointing. Work was also carried out to restore and renovate the Monier vaults, covering a total area of more than 6,000 square metres. Decorative architectural elements on House 12, and various common parts including the building’s hallways and staircases, were developed by Ludi Architects. The building’s architectural lighting was developed by UK lighting design studio PJC Lights. Landscaping and neighbourhood enhancement on the island was managed by WEST 8.